Анти-паникът е механизъм за отваряне на врати, който предотвратява струпването на хора, позволявайки отварянето на вратите дори в случай на масова паника и дезориентация. Механизмът има хоризонтална тръба разположена по ширината на вратата и тя може да бъде натисната дори с тяло. Когато това се случи, антипаникът освобождава заключващите механизми и изходът е възможен.

Скоростта и безпроблемното движение са двата най-важни фактора в момент на спешна евакуация, а правилно подбраните системи биха гарантирали на 100% безпроблемния изход. Безопасността се поставя винаги на първо място, но при поставяне на подходящи механизми това няма да бъде за сметка на сигурността от взлом на сградата.

 

 

Най-разпространеният тип е едноточковия антипаник, заключващ на едно място по хоризонтала на вратата и е подходящ за еднокрила врата със стандартни размери. При по-големи крила се препоръчва монтирането на триточков антипаник, който заключва на 3 места. Многоточковото заключване гарантира плътното затваряне на вратата, както по хоризонтала, така и по вертикала и те биха представлявали и допълнителна пречка за нежелани посетители, които биха се  опитвали да влязат с взлом. И в двата случая е възможно поставянето на дръжка с ключ от външната страна, която запазва функционалността на вратата.

На двукрила врата се поставя едноточков или триточков антипаник на активното крило и двуточков антипаник на пасивното крило. По този начин, в случай на евакуация, човекопотокът може да се придвижи безпроблемно, независимо към коя врата се насочи. Това гарантира максимална безопасност и ускорена евакуация.

 

 

С годините опит сме се уверили, че щом става дума за безопасност, не трябва да се прави компромис с вложените материали. Точно заради това ние залагаме на италиански външни антипаник механизми, предлагащи най-доброто съотношение цена-качество-дизайн. При по-сложни проекти с вградени антипаник системи ние се доверяваме на немското качество, за да осигурим спокойствие както за нас, така и за клиентите ни.

В България параметрите на антипаник системите са зададени от Българския Институт за Стандартизация, който следва директива EN 1125 на Европейския Съюз. Този стандарт следи за много фактори, като например издръжливост, категория за употреба, маса на крилото, горимост, безопасност, антикорозионна защита и тн. От фирма САНАДИНОВ ЕООД сме запознати с изискванията по EN 1125 и можем да подберем правилен механизъм спрямо нуждите на клиента и зададените параметри от БДС.