Всяка дограма е съвкупност от множество продукти като профил, обков и стъкла, но често клиентите пропускат да се информират за цялостната конфигурация и се водят единствено по познатата марка. За жалост, пренебрегването на малките детайли води до фундаментални проблеми в дългосрочен план и опорочава направената инвестиция.

Профилите и тяхното значение

При избора на профил не е достатъчно да се ръководим само от рекламите, които са навсякъде около нас. Важно е да се опитаме да разберем какви са плюсовете и минусите на системата, която ни предлага производителя, и защо има ценова разлика между две марки профили или между различните класове.

Много често най-евтиният вариант се оказва най-примамлив за нас, а завоалиран от умели търговски трикове звучи дори като най-разумния. В най-ниския ценови клас при ПВЦ профилите се спестява от материалите, които се влагат в тяхното производство. Често резултатът е по-ниска слънцезащита, която впоследствие води до пожълтяване на дограмата. В опити за поевтиняване на крайния продукт се нарушава здравината и гъвкавостта на профила, което значително намалява живота на дограмата.

При ниския клас алуминий някои фирми залагат на профили с тънки стени и нискокачествена боя. По този начин се “спестяват“ пари на крайния клиент, но същевременно се прави голям компромис със здравината на вратите и прозорците. Изтънените профили не притежават структурната здравина, както по-големите алуминиеви системи, и не след дълго се забелязват виснали крила или затруднена работа особено когато има и по-тежък стъклопакет. 

Често подценяван елемент при ПВЦ дограмата е и желязото, което задължително трябва да бъде поставено в профила (отбелязано в червено на снимката). Пластмасовите профили сами по себе си нямат здравината необходима да издържат тежестта на стъклопакетите и да запазят нормалната си работа през годините. Точно тук идва и ролята на желязото, чиято функция е сходна с тази на арматурата в строителството. То придава така необходимата здравина на дограмата, а колкото по-дебело е то, толко по-здрав е и крайния продукт. Дебелина на желязото от порядъка на 0.8 мм е крайно неприемлива, а доброто изпълнение в средния клас се познава по дебелина от 1.5 мм достигащи дори над 2мм.

Най-важното е да се информирате какво предлага избраният от Вас производител, за да не останете разочаровани от крайния резултат.  Понякога ценовата разлика между два профила може да бъде малка, но да изгубите много повече отколкото сте спестили.

Стъклопакетите

Необходимо е да се подбере и добър стъклопакет, за да допринесем към вече избрания качествен профил. Той е над 85% от площта на дограмата и ако се допусне грешка с него обезсмисляме цялата инвестиция.

Без да се замисляме особено може да повишим топлоизолацията на дограмата като преминем от обикновен двоен стъклопакет на троен. Така ще намалим топло-пропускливостта с 30%. Недостатък тук е значително по-голямото тегло, но ако сме избрали добър профил и качествен обков, няма да има никакви проблеми.

Ако търсим максимален ефект трябва да изберем специални стъкла и да ги съобразим спрямо функцията на стаята и разположението ѝ. За южни стаи, които лятото ги грее много слънцето, се препоръчва така нареченото високоенергийно стъкло. През топлите месеци стъклото не пропуска топлината от слънчевите лъчи да загреят стаята, а зимата задържа топлината в стаята. Относно топлопроводимостта , употребата на високоенергийно стъкло намалява загубата на енергия през дограмата с около 50%!

За северни и западни стаи се препоръчва използването на к-стъкло или още наречено нискоемисийно, което пропуска топлината от слънчевите лъчи, но връща обратно енергията с по-дълга вълна, генерирана от отоплителните уреди в помещението.  При този вид стъкло задържаме около 30% повече от топлината в стаята спрямо обикновените стъкла.

Обковът и неговите разновидности

Обковът е друг елемент, на който не се обръща достатъчно внимание. Той играе фундаментална роля, защото чрез него използваме вратите и прозорците. Качественият обков гарантира безпроблемната и плавна работа с години и осигурява плътност, която ни изолира максимално от външната среда.

При него има доста особености, които трябва да бъдат съобразени спрямо всеки индивидуален проект. Оптимално винаги трябва да се изискват максимален брой точки на заключване. Това са подвижни стоманени елементи , които при затваряне на дръжката се заклинват в насрещници разположени по целия периметър на дограмата.

Също така съществува решение със специален секюрити обков. При него точките на заключване и насрещниците са от много по-здрава закалена стомана и със специална форма, осигуряваща по-висока защита.

Обикновен обков G-U
Секюрити обков G-U

При подобни системи се намалява драстично възможността за недоброжелатели да разбият дограмата дори с големи инструменти като лостове и чукове. Подобна конфигурация се препоръчва за жилища на ниски етажи, къщи и обекти с голям човекопоток. Преимуществата са нагледно показани в долното видео: 

Все по-желан става и скритият обков. При него се използват елементи, които изцяло се вграждат в канала на дограмата, а като краен резултат се вижда единствено дръжката. По този начин се постига изчистена визия, а при избор на дизайнерска дръжка дограмата допълнително може да допринесе на стилния интериор на помещението.  

Някои производители често спестяват да Ви информират за споменатите и много други особености и възможности при избора на дограма. Коректните фирми винаги биха съобразили какво е необходимо за Вашия конкретен проект и биха предложили най-подходящото решение, а за Вас винаги би било по-добре да направите информиран избор и да си гарантирате първокачествена дограма без компромиси.

Оставете коментар